چهارشنبه, 29 شهریور 1396 - Wed 09 20 2017

نشست علمی با موضوع “اعجاز علمی قرآن , هوش مصنوعی و قرآن­ کاوی رایانشی” برگزار شد

به همت انجمن علمی علوم قرآن و حدیث دانشکده علوم و تحقیقات اسلامی نشست علمی با موضوع "اعجاز علمی قرآن , هوش مصنوعی و قرآن­کاوی رایانشی" برگزار شد

نشست اعجاز علمی قرآن , هوش مصنوعی و قرآن­ کاوی رایانشی با سخنرانی دکتر قاسم درزی، از اعضای هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و عضو پژوهشگاه اعجاز روز یک­شنبه 2 آبان ماه در تالار اجتماعات دانشکده علوم پایه دانشگاه برگزار شد.

در این نشست که از سوی انجمن علمی علوم قرآن و حدیث تدارک شده بود و با استقبال خوب دانشجویان و اساتید روبرو شد؛ رئوس مطالب ارائه شده توسط سخنران این نشست، دکتر قاسم درزی حول محورهای چیستی مطالعات میان رشته ای و اقسام آن،ترسیم جایگاه قرآن در منظومۀ علوم،نمایش جایگاه «قرآن کاوی رایانشی» و ارتباط آن با دیگر علوم،اهمّ پژوهش های صورت گرفته در این حوزه و اهمّ مسائلی که در این حوزه بود مورد بررسی قرار گرفت.

وی در توضیح مطالعۀ میان رشته ­ای بیان داشت: مطالعۀ میان رشته ­ای عبارت است از فرآیند پاسخ دهی به سوالات، حل مسأله و یا بررسی یک موضوع که گسترده­تر یا پیچیده ­تر از آن است که بتوان با استفاده از یک رشته و یا تخصص بدان پرداخت. اصطلاح مطالعات میان رشته ای محصول قرن بیستم و دورۀ مدرن است اما چنین مفهومی پیش از این نیز در قالب دست یابی به Unified sciense مطرح بوده است.

دکتر درزی به ارائه نمونه ها و توضیحات کامل  نمونه هایی برای  موضوعات میان رشته ای چون  بررسی «شاکله» در عبارت «کل مَن یعمل علی شاکلته»،بررسی «تمید» در عبارت «و القی فی الارض رواسیَ أن تمید بکم» و  «حکمرانی مطلوب» از دیدگاه علی(ع) پرداختند.

وی در رابطه با “کیفیت ارتباط مطالعات قرآن و حدیث با دیگر رشته ها” نیز بیان داشت:دو نوع ارتباط را می توان متصور شد،ارتباط با تک رشته ها و ارتباط با فرارشته ها که ارتباط بنا بر نزدیکی و دوری رشته ها متفاوت خواهد بود  و ملاک نزدیکی و دوری رشته ها بر اساس موضوع و روش موجّه سازی نظریات در آنها می باشد.

عضو پژوهشگاه اعجاز در تعریف قرآن کاوی رایانشی گفت: تولید الگوریتم­ها و نرم افزارهای بررسی [و ادراک] هوشمند داده­ های قرآنی. که قرآن کاوی رایانشی درحوزه های متعددی می تواند به فعالیت بپردازد.

وی همچنین  حوزه های کاربردیِ هوش مصنوعی را در مطالعات قرآنی  مورد بررسی قرار داد که  موضوعاتی چون آنتولوژی(Ontology):این اصطلاح که از فلسفه وام گرفته شده است در هوش مصنوعی و  عبارت است از استخراج مفاهیم موجود در حوزه موضوعی، روابط معنایی میان آن­ها و محدودیت­های مربوط به هر مفهوم و بیان آنها به شیوه ای قابل فهم برای رایانه از جمله این موارد بود.

وی سپس در ادامه مطالب پس از معرفی پژوهش های اخیر مرتبط با Morfology, به توضیح درختوارۀ نمایشگر مورفولوژی و نحو پرداخته و  در نهایت به توضیح و بحث درباره حوزه های کاربردیِ هوش مصنوعی در مطالعات قرآنی پرداخت.